Ο Στωικισμός υπήρξε η σημαντικότερη κίνηση στην ελληνιστική φιλοσοφία, για περισσότερο από τέσσερις αιώνες. Γύρω στο 301 π.Χ. ο Ζήνων από το Κίτιο άρχισε το φιλοσοφικό αυτό ρεύμα, η επίδραση του οποίου δεν περιορίστηκε μόνο στην κλασική αρχαιότητα. Πολλοί χριστιανοί Πατέρες επηρεάστηκαν από τα στωικά δόγματα ενσωματώνοντάς τα στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία,
και ομολογουμένως άσκησε και ασκεί κυριαρχική επιρροή στο δυτικό πολιτισμό.
Οι Στωικοί φιλόσοφοι πιστεύουν διαχρονικά στον κοσμικό νόμο της Αιτιότητας. Όλα γίνονται για ένα λόγο, ένα σκοπό, τίποτα δεν πηγάζει από το τίποτα και δεν καταλήγει σε αυτό, δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα. Η Τύχη είναι απλώς ένα όνομα για τις ανεξιχνίαστες αιτίες. ΟΛΑ τα μελλοντικά συμβάντα μπορούν θεωρητικά να προβλεφθούν, και οι στωικοί προσέφευγαν στην Αστρολογία και τη μαντική τέχνη για να το αποδείξουν. Μελετούσαν τις κινήσεις των πλανητών και την αντανάκλασή τους διαχρονικά στην ανθρωπότητα, είτε μέσω κοινωνικών φαινομένων είτε ατομικών πράξεων και γεγονότων.
Ο θεός, ως πνεύμα που διαπερνά τα πάντα, είναι η Απόλυτη Ισορροπία. Η Φύση είναι ο νοήμων ρυθμιστής των πάντων. Δεν υπάρχει καλό και κακό για το θεό των στωικών. Όλα εξυπηρετούν ένα σκοπό , αυτό της αιώνιας αρμονίας. Το καλό δεν θα είχε αξία χωρίς την έκφραση του κακού, όπως η υγεία δεν θα ήταν πολύτιμο αγαθό εάν δεν είχαμε γευτεί την αρρώστια, έτσι λοιπόν κάθε άκρο από των κόσμο των δομημένων αντιθέτων, δηλαδή τον κόσμο μας, εξυπηρετεί τελικά το Αγαθό.
Η Θεία Πρόνοια εξυπηρετεί ένα σκοπό λοιπόν, που ποτέ δε θα μπορούσε να μας βλάψει. Άλλωστε η ευτυχία δεν είναι τίποτα άλλο από την εναρμόνισή μας με τους συμπαντικούς νόμους και η αποδοχή και των καλών και των κακών που μας προσφέρει η φύση.Ο Θεός δεν είναι εκδικητικός ούτε παράλογος, δεν είναι ηθικός ή ανήθικος, βρίσκεται έξω από τη σφαίρα της ηθικής.
Η ελεύθερη βούληση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα φαινόμενο της ανθρώπινης συνείδησης. Και αλήθεια, αγαπητοί αναγνώστες, πόσο θεωρείται ότι είμαστε 100% υπεύθυνοι για την έκβαση της ζωής μας;
Aν συνυπολογίσουμε την κληρονομικότητα, το οικογενειακό περιβάλλον, τις ιδέες και τα πρότυπα με τα οποία μας γαλούχησαν, την ''ελεύθερη'' αντίδρασή μας, που για να προκληθεί χρειάζεται το νόμο της δράσης-αντίδρασης, οπότε κάτι που θυμίζει ελεύθερο στις επιλογές μας, δεν θα υπήρχε ποτέ εάν κάποιες καταστάσεις ή άτομα έξω από τον έλεγχό μας δεν το είχαν πυροδοτήσει...τα μοιραία γεγονότα, όπως αρρώστιες, θάνατος σε κοντινά μας πρόσωπα, ακόμη και ο ανθρώπινος εγκέφαλος ο οποίος έχει δημιουργηθεί για να αποκωδικοποιεί με συγκεκριμένο τρόπο τα ερεθίσματα, που έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ακριβώς, ώστε να αναζητά το άγνωστο, να αμφιβάλλει, να έχει συνείδηση της αμφιβολίας του, και να νομίζει πως αφού αμφιβάλλει, άρα είναι ελεύθερος.
Είναι Ύβρις για τους στωικούς να αυτοπαρουσιάζεται ο άνθρωπος ως ο κύριος κι ελεύθερος ρυθμιστής των πάντων, και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αντίφαση αφού το πνεύμα του βρίσκεται εγκλωβισμένο σ' ένα σώμα ευάλωτο, με την ίδια τη ψυχή του ευάλωτη στις διαθέσεις των άλλων.
Δηλαδή ένα πλήθος παραγόντων έξω από εμάς καθορίζουν σημαντικά τη ζωή μας χωρίς να έχουμε υπολογίσει ακόμα ένα σύστημα ηθικών και ψυχολογικών συγκρούσεων με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι κάθε φορά μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή.
Η αστρολογία είναι το λιγότερο αμφισβητήσιμο σύστημα στο νόμο της αιτιοκρατίας τελικά....Σέβεται και συνυπολογίζει ως ένα βαθμό την ελεύθερη βούληση χωρίς να διαπράττει ύβρη στην κοσμική τάξη και τις επιταγές της ανώτερης δύναμης που υπάρχει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ