Εισαγωγή – Φίλτρα αντίληψης της πραγματικότητας
Σήμερα θα ανατρέξουμε στα συμπεράσματα ενός παλιότερου διεθνούς αστρολογικού συνεδρίου, όπου είχαμε την τιμή να ακούσουμε σε μία διάλεξη τον Adrian Ross Duncan. Ο Adrian, αν και όχι ιδιαίτερα glamorous όπως άλλοι εισηγητές, αποκαλύφθηκε πηγή λεπτών αποχρώσεων στη γνώση της συμβουλευτικής αστρολογίας. Με ειδίκευση στη συμβουλευτική ζευγαριών ο Adrian μας μετέφερε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς μπορεί να επιλύει τις διαφορές ζευγαριών, απόψεις που δείχνουν να έχουν αρκετή συνάφεια με την ψυχολογία.
Η προσέγγιση του στη συμβουλευτική βασίζεται στην άποψη ότι ο κόσμος προσεγγίζεται μέσω κάποιων φίλτρων αντιλήψεων που αναπτύσσουμε. Για το λόγο αυτό είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Never trust an eye witness, αναφέρει χαρακτηριστικά, παίρνοντας ατάκες από την ταινία Vantage Point. Yπάρχει τελικά αντικειμενική αλήθεια; Η καθένας βλέπει μέσα από τα δικά του μάτια;
Κατά την άποψη του πραγματικότητα είναι αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι οι άνθρωποι. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Adrian «There Is no reality. There is an agreed experience of reality». Η συμφωνία αυτή όμως γίνεται μέσα από μία διαδικασία. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν οι πέντε αισθήσεις αλλά και λειτουργίες που ο Adrian αντιστοιχεί στους τρεις βασικούς προσωπικούς πλανήτες.
α. Ερμής: η διαδικασία του να δίνουμε ένα όνομα στο καθετί (labelling), η κατηγοριοποίηση, η μνήμη
β. Αφροδίτη: Μου αρέσει αυτό το ερέθισμα;
γ. Άρης: Δράση για την αλλαγή του εξωτερικού περιβάλλοντος
Μέσα από τα τρία αυτά στάδια κινείται καθένας μας στην αλληλεπίδραση του με το περιβάλλον. Τα τρία αυτά στάδια συνιστούν όμως και φίλτρα αντίληψης της πραγματικότητας.
Έτσι, καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά την αλήθεια και σκοπός της συμβουλευτικής προσέγγισης είναι καταρχήν να αναδειχθεί αυτό και να γίνει κατανοητό από τα δύο μέρη.
Η διαδικασία της συμβουλευτικής
Άποψη του Adrian είναι ότι ο αστρολόγος μέσω του χάρτη να εντοπίσει τα φίλτρα που έχει ο καθένας στην αντίληψη του και να το μεταδώσει στους δύο συμμετέχοντες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα ζευγάρια συνήθως χωρίζουν επειδή έχουν καθένας τα δικά του φίλτρα και δεν επικοινωνούν σωστά.
Εκτός από την ανάλυση των επιμέρους χαρτών όμως και η μελέτη της συναστρίας είναι σημαντική γιατί αποκαλύπτει τη συμπληρωματικότητα των συντρόφων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Adrian οι συναστρίες αναδεικνύουν ότι για κάθε πρόβλημα που έχει ο ένας από τους συντρόφους συνήθως ο άλλος προσφέρει τη λύση. Από την άλλη πλευρά όμως, όταν ο πλανήτης του ενός διεγείρει σκληρές όψεις του άλλου, τότε ο δεύτερος συνήθως είναι πρoκατειλλημένος απέναντι στη δράση του πρώτου και διαστρέφει τη δράση ή τα λόγια για να επιβεβαιώσει ήδη σχηματισμένες αντιλήψεις του. Έτσι, ανάλογα με την ποιότητα των όψεων, ένας σύντροφος μπορεί να συμπληρώνει τον άλλο, αλλά μπορεί απλά να είναι και η προβολή του και να επιβεβαιώνει τις αντιλήψεις του.
Ο Adrian θεωρεί ότι γενικά μία διαδικασία διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει τον καθένα μας να κατανοήσει τα φίλτρα της αντίληψης του και να τα παραμερίσει. Πιστεύει όμως ότι την ίδια χρησιμότητα μπορεί να έχουν και οι σχέσεις. Να λειτουργούν δηλαδή ως εργαλείο κατανόησης του εαυτού μας. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται επικοινωνία, που, όταν δεν υπάρχει, γίνεται ένδειξη ύπαρξης υποκειμενικών φίλτρων που πρέπει να παραμερίσουμε.
Πραγματική επικοινωνία ωστόσο είναι η πλήρης ένωση. Δεν είναι μόνο η λεκτική ανταλλαγή. Άρα πρέπει να δούμε πώς επικοινωνεί ο καθένας και αν υπάρχει και κάποια συνάφεια με αστρολογικά στοιχεία του χάρτη του.
Σύμφωνα με τον Adrian κάθε στοιχείο δείχνει να έχει μία προτίμηση σε κάποια από τις 4 αισθήσεις:
1. Η φωτιά προτιμά την όραση. Αναφέρει έτσι συχνά τη φράση «Γιατί δε με κοιτάς όταν σου μιλάω;» Επίσης όταν σκέφτεται, κοιτάζει συνήθως ψηλά, γιατί οραματίζεται
2. Ο αέρας ή ένας έντονος Ουρανός στο χάρτη προτιμά την ακοή. Θυμάται τα λόγια και νιώθει συνέχεια στο μυαλό σκέψεις. Κοιτάζει δεξιά κι αριστερά και ταξινομεί πληροφορίες
3. Η γη ή ένας έντονος Κρόνος προτιμά την αφή. Αισθάνονται το άγγιγμα και το θυμάται. 'Οταν είναι αφηρημένη, κοιτάζει κάτω αριστερά καθώς ανασύρει στοιχεία από το ημισφαίριο των δεδομένων
4. Το νερό ή ένας έντονος Ποσειδώνας αισθάνεται μέσω συναισθηματικών αντιδράσεων. Το κλάμα, μία αίσθηση στο στομάχι, κλπ. Όταν είναι αφηρημένο, το νερό κοιτάζει κάτω δεξιά καθώς ανασύρει στοιχεία από το ημισφαίριο των συναισθημάτων
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΛΙΑΣ